Älvdalen Open 2014

Älvdalen Open 2014
Fredagen den 8 augusti blev en helt underbar sommardag och en stor publik hade letet sig ner till Älvdalens idrottsplats för få se lite vassa bilar och känna lukten av bränt gummi.
Där fick vi se ett bra startfällt med ett trettiotal olika fordon som som anmällt sig i tre olika klasser, plus ett stort startfält till burnoutuppvisningen.

Stämningen var hög och positiv bland arrangörer, tävlande och publik.

Strax efter klockan tre på dagen rullade tävlingen igång med kvalkörningar och prova på fram till klockan 17.30 då vi bröt för att göra elimineringsstegarna inför kvällens duell i klasserna gatbil och bracket.

En paus på ca: 45 min var planerat och publiken kunde hälsa på försvarsmakten som var och visade upp sig eller lyssna på det lokala bandet Mecainiax, flyga helikopter med Helinord eller titta på Älvdalens egna racer äss Anders Nilsson som visade upp sin 3000 hästars promodified bil.
Anders Nilsson bjöd sedan publiken på en trevlig uppvisning då han gjorde en 150 meters burnout till folkets jubel.

Tävlingen fick en ofrivillig paus då vårat rescue team som består av Älvdalens brandförsvar, fick ett larm och vi fick vänta lite över en timme innan vi kunde komma igång igen.
(På grund av branden runt Sala så hade våra branmän jour då ett antal blivit utlånade dit.) Detta skedde så klart utöver vår kontroll.
Efter en lång väntan kom vi igång igen för att återigen bli avbrutna av ett larm, Denna gång blev avbrottet något mindre då det visade sig vara ett falskt larm.
Vi fortsatte tävlingen och det såg bra ut fram till att en bil fick sladd och körde in i betonglinken med stora plåtskador som följd. Vid den här tiden började vi hamna i tidsnöd då vårat tävlings-tillstånd från länsstyrelsen bara var till klockan 22.00.
Och vi konstaterade 21.30 att vi inte skulle hinna köra klar tävlingen utan tog då beslutet att ställa in det som var kvar då vi redan ”kört över” den utannonserade tävlingstiden ganska rejält.

N-Stor starks extrapris för dagens snabbaste tid som var höjt till 3000:- gick till Mille Pers som med sin Nova körde fina 6,31 sek ”Grattis till det!”
Dom tävlanden som var kvar i stegen då tävlingen avbröts fick ändå välja sig ett tröst-pris från vårat prisbord då vi inte hade möjlighet att utse någon 1-3:a i dom olika tävlingsklasserna i samband med att tävlingarna tvingades ställas in, pga händelserna ovan som inträffade utom vår kontroll.

Sedan vill vi be våra tävlande om ursäkt för viss felaktig extern information då informationen om tävlingarna fanns på många hemsidor (en lång rad externa parter rapporterade om de kommande tävlingarna) -med i vissa fall gammal och därmed felaktig information (av rent misstag hos berörda så klart)
Dessutom fanns information i olika tidningar, annonser, facebook, som av någon anledning haft olika information om tider, regler osv. Den formella tävlingsinbjudan som annonserats ut av föreningarna (på hemsidor, facebook, annonser mm) har dock varit helt korrekt hela tiden.
Vi har fått ta emot viss kritik för det och kommer givetvis att se till att synka olika hemsidor i framtiden för att inte detta ska upprepas. Det har också framförts viss kritik på att vi varit för ”mjuka” avseende tolkningen av regler avseende de olika klasserna i inbjudan och vid besiktningen/kontrollen på plats i vår ambition att skapa en trevlig tävling och att arbeta på ett enkelt sätt.
Vi tar självfallet med oss detta vid den kommande utvärderingen och i förberedelserna inför nästa års evenemang för att undvika att samma sak händer igen.
Vi ber så hemskt mycket om ursäkt för det inträffade.
Vi vill också avslutningsvis be våra burnout deltagare om ursäkt för den sena burnout-tävlingen som egentligen skulle börjat 20.00 men som kom igång strax efter 22.00 pga händelserna ovan som var utom vår möjlighet att kontrollera då detta nu tyvärr inträffade för första gången för vår del.
Med vänliga hälsningar
Night Cruisers Färnäs MF
Älvdalensdragracing förening

Skrivelse efter ÄO 2014